Komuna e Gjakovës është e njohur për traditë të gjatë në shumë sektor të kulturës, si muzikë, art pamor dhe skenik, letërsi etj. Muzicient, letrar, aktor e artist të artit figurativ nga kjo trevë janë bërë emra të njohur jo vetëm në trevat shqiptare por edhe më gjerë. Sot në Gjakovë për kulturën kujdeset Drejtoria për Kulturë, Rini dhe Sport, e cila ka sektorin e ... As unë që kam qenë drejtor i kërkimeve në Butrint në vitet 1970-1980, kur kam drejtuar krijimin e parkut arkeologjik të Butrintit dhe kur u restaurua teatri, gjimnazi, nymfeu, si dhe një pjesë e murit rrethues. Pastaj kam drejtuar kërkimet arkeologjike në Butrint në vitet 2004-2005 dhe kam disa botime për Butrintin.

Neritan ceka: Ne po shesim identitetin tonë (Dërguar më: 10/08/09) Fatmira Nikolli Në një kohë kur arkeologjia jonë po trafikohet, ajo që dëshmon lashtësinë dhe jetën e paraardhësve tanë në këto toka, ne ‘bëjmë sehir’. Ky është pak a shumë konkluzioni në të cilin ka arritur arkeologu dhe politikani Neritan Ceka. Kështu arkeologjia jonë prehistorike gradualisht po vinte drejt trajtimit të problemeve historike të prehistorisë dhe po thoshte fjalën e vet edhe për çështje të vështira siç ishin ato të origjinës së banorëve të tejlashtë të Shqipërisë, të cilat shoku Enver Hoxha i kishte shtruar për zgjidhje qysh më 1959, në mbledhjen ... 10 reasons to visit Albania in 2013-n ... the most famous is Butrint, which is protected by UNESCO. ... ne ju japim mundësin qe te njihni arteriet HISTORIKE qe ...